آنتی بیوتیک و آنفلوآنزا

2729 ١٣:٧ ب.ظ

آنتی بیوتیک و آنفلوآنزا

 

مقاومت میکروبی ناشی از مصرف بالای آنتی بیوتیک‌ها به عنوان بزرگترین تهدیدکننده سلامت جهانی در قرن  21  شناخته شده و سازمان جهانی بهداشت نسبت به آن هشدار داده است.

مصرف آنتی‌بیوتیک در کشور ما بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی است و در منطقه خاورمیانه بر اساس آمار سازمان غذا و دارو مصرف آنتی‌بیوتیک بالاتر از برخی کشورهاست و این مسئله موجب مقاوم شدن بدن بیماران به آنتی‌بیوتیک‌ها می‌شود.

آنفولانزا یك بیماری تب دار حاد و معمولا خود محدود شونده است كه توسط ویروس آنفولانزا ایجاد می شود.

یكی از راهها استنشاق ذرات تنفسی كه با سرفه و عطسه و حرف زدن و تنفس تولید می شوند، البته مستلزم تماس نزدیك تا فاصله یك متر بین منبع عفونت و فرد مستعد می باشد. راه دیگر از راه تماس دست ها با اشیا آلوده و لمس چشم و دهان با این دست های آلوده می باشد. دوره نهفتگی بیماری 1-4 روز(متوسط 2 روز) است و دوره عفونت زایی (سرایت) بیماری از یك روز قبل تا 5-7 روز پس از شروع بیماری می باشد. کودکان تا 10 روز پس از شروع بیماری مسری هستند و ویروس در بیماران با نقص سیستم ایمنی تا مدت ها قابل انتقال است.

سن كمتر از 5 سال و بیشتر از 65 سال، کودکانی كه آسپرین طولانی مدت می گیرند، زنان باردار، بیماران مبتلا به بیماریهای زمینه ای قلبی، ریوی، كلیوی، كبدی، خونی، بیماران با نقص ایمنی و ایدز، ساكنین در خانه سالمندان و چاقی بیش از حد در خطر بروز عوارض و مورتالیتی ناشی از آنفولانزا هستند.

برای مقابله با بیماری آنفولانزا نوشیدن مایعات گرم به مقدار زیاد، استراحت و تغذیه خوب بسیار موثر است. از داروهای مسكن مانند استامینوفن می توان استفاده كرد، البته مصرف كلیه داروها باید با تجویز پزشك باشد. همه موارد بیماری آنفولانزا نیاز به درمان آنتی ویروس ندارد. مصرف آنتی بیوتیك در درمان بیماری آنفولانزا نه تنها موثر نیست بلكه به خطر بروز مقاومت میكروبی كمك می كند.

روش های پیشگیری از آنفولانزا را می توان در سه گروه تقسیم كرد:

  •  عادات بهداشتی خوب
  •  واكسیناسیون
  • درمان دارویی ضد ویروسی

 

وجود پنج علامت برای مصرف آنتی بیوتیک ضروری شمرده شده است تا به این ترتیب از مصرف خودسرانه این قبیل داروها پیشگیری شود.

تب: افزایش دمای بدن، لرز و احساس سرما از نشانه های ورود باکتری ها به بدن است. اگرچه این علائم به واسطه ورود ویروس ها نیز در بدن تظاهر پیدا می کنند ولی تداوم آنها نشانه ای از نیاز به آنتی بیوتیک است.

طول مدت بیماری: از آنجا که عفونت های ویروسی به سینوس ها گسترش پیدا می کند و ممکن است با عفونت های باکتریایی همراه شود، چنانچه سرماخوردگی های ویروسی بیش از ۱۰ الی ۱۴ روز ادامه پیدا کند نیاز به مصرف آنتی بیوتیک مناسب با تجویز پزشک وجود دارد.

ترشحات رنگی: اغلب ترشحات مجاری هوایی که توسط ویروس ها به وجود می آیند، آبکی و شفاف هستند اما چنانچه این ترشحات سبزرنگ شده باشند، عفونت باکتریایی تلقی می شوند، بنابراین نیاز به مراجعه به متخصص دارد.

زخم گلو: اگرچه مخاط قرمزرنگ گلو و بلع دردناک در انواع سرماخوردگی ها وجود دارد اما لکه های سفیدرنگی که پزشک در حلق تشخیص می دهد نشان از عفونت های باکتریایی است.

تست آزمایشگاهی: بررسی خلط سینه یا ترشحات بینی در آزمایشگاه، روش مناسبی برای نوع میکروب وارد شده به بدن است. از آنجا که کشت باکتری ها حداقل دو روز زمان نیاز داشته و پرهزینه تر است، این روش در رابطه با تشخیص عفونت سل، کاربرد بیشتری دارد.

تهیه و تنظیم : ساغر رضایی مسئول دارویی شبکه بهداشت و درمان شهرستان رازو جرگلان


از مجموع 1 رأی

فاقد نظر