نکات تغذیه ای در دوران بیماری آنفوآنزا
غذاهایی که در زمان آنفولانزا باید بخورید
مصرف غذا، انرژی و مواد مغذی مختلف مورد نیاز بدن را تامین میکند، در زمان بیماری نیاز به برخی مواد مغذی در بدن بیشتر میشود و شما با انتخاب درست مواد غذایی مختلف میتوانید این نیاز ها را تامین کنید و بهبود هرچه سریعتر آنفولانزا به انتخاب شما در مصرف مواد غذایی بستگی دارد.
برای درمان آنفولانزا در هنگام ابتلا به بیماری غذاهای زیر را مصرف کنید:
آبگوشت
شاید شما در موقع ابتلا به آنفولانزا مصرف گوشت مرغ یا گوشت قرمز را ترجیح دهید اما آبگوشت یکی از بهترین مواد غذایی برای مصرف هنگام ابتلا به بیماری و تسریع روند بهبودی آنفولانزا است،
هنگام ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا به محض شروع علائم بیماری تا زمان بهبودی کامل میتوانید از آبگوشت استفاده کنید، مصرف آبگوشت در هنگام ابتلا به آنفولانزا از دهیدره شدن و از دست رفتن آب بدن جلوگیری میکند و بدن شما را گرم نگه میدارد و میتواند به تسکین گلودرد و کاهش التهاب در مجاری تنفسی کمک کند.
البته باید مراقب میزان نمک و چربی آبگوشت باشید که پرچرب و پرنمک نباشد!
سوپ مرغ
دومین غذای مفید برای درمان آنفولانزا سوپ مرغ است، سوپ مرغ همه خواص آبگوشت را به همراه مقدار زیادی پروتئین و املاح به همراه دارد، تکه های گوشت مرغ پروتئین و برخی مواد معدنی را برای بدن شما فراهم میکند، میتوانید از هویج و سبزیجات مختلف هم برای تامین بخشی دیگر از ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن در هنگام بیماری و برای بهبود آنفولانزا استفاده کنید.
مصرف سوپ در طی آنفولانزا و سرماخوردگی به تامین آب بدن و جلوگیری از دهیدره شدن بدن شما و همینطور تامین بخشی از مواد مغذی مورد نیاز بدن هنگام بیماری کمک بسیار زیادی میکند، البته همانند آبگوشت باید مراقب میزان نمک مصرفی در تهیه سوپ باشید.
سیر
در حالی که ممکن است بسیار از افراد از سیر به عنوان یک ماده غذایی و چاشنی برای طعم دهندگی به غذا نگاه کنند اما در واقع برای قرن ها در کشور های مختلف از سیر به عنوان یک جایگزین دارویی و در درمان بیماری ها استفاده میشده است.
در طی مطالعه ای که در مورد تاثیر مکمل سیر بر روی بزرگسالان مبتلا به آنفولانزا صورت گرفت مشاهده شد که مصرف سیر به افزایش قدرت سیستم ایمنی و کاهش علائم آنفولانزا کمک زیادی میکند.
البته شما مجبور نیستید که حتما از مکمل سیر استفاده کنید بلکه میتوانید از سیر خام یه صورت جداگانه و یا در تهیه غذا استفاده هم استفاده کنید، برای جلوگیری از پیشرفت بیماری فراموش نکنید که به محض بروز علائم آنفولانزا از سیر استفاده کنید.
ماست
ماست با میکروارگانیسم های مفید زنده نه تنها به بهبود گلودرد کمک میکند، بلکه موجب افزایش قدرت سیستم ایمنی شما هم میشود، بر اساس مطالعه ای که بر روی موش ها صورت گرفت مصرف ماست به افزایش قدرت ایمنی بدن و جلوگیری و درمان آنفولانزا کمک میکند.
علاوه بر کمک به سیستم ایمنی، ماست دارای مقدار زیادی پروتئین است که به ترمیم بافت های آسیب دیده و سلول های مرده بدن کمک زیادی میکند.
شما در هنگام سرما خوردگی یا آنفولانزا میتوانید از ماست به عنوان یک میان وعده خوب استفاده کنید اما مراقب باشید که به آن نمک یا شکر اضافه نکنید. به این نکته هم توجه داشته باشید که از ماست های ترش هنگام گلودرد استفاده نکنید.
ویتامین C
نقش ویتامین C در درمان بیماری ها و بخصوص درمان سرماخوردگی و آنفولانزا بر کسی پوشیده نیست، ویتامین C یک ریز مغذی بسیار مهم برای سیستم ایمنی بدن است و مصرف منظم منابع ویتامین C در رژیم غذایی به افزایش قدرت سیستم ایمنی شما بخصوص در زمان بیماری کمک بسیار شایانی میکند.
هرچند مصرف مکمل ویتامین C به تامین نیاز های بدن کمک میکند اما استفاده از منابع طبیعی ویتامین C نظیر مرکبات، کیوی، توتفرنگی، گوجه و ... بسیار موثر تر از استفاده از مکمل های دارویی است.
برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا و یا در زمان ابتلا به بیماری وبرای درمان تغذیه ای آنفولانزا میتوانید از منابع ویتامین C در وعده های اصلی و یا در میان وعده ها به میزان زیاد استفاده کنید.
سبزیجات برگ سبز
مصرف اسفناج، کلم کیل و سایر سبزیجات برگ سبز در زمانی که به آنفولانزا مبتلا هستید موجب افزایش قدرت سیستم ایمنی و درمان سریعتر آنفولانزا شود. این سبزیجات علاوه بر ویتامین C دارای مقادیر زیادی ویتامین E هم هستند که یکی دیگر از ریز مغذی های مورد نیاز سیستم ایمنی بدن است.
ترکیب سبزیجات برگ سبز با میوه ها به صورت اسموتی یک میان وعده عالی برای مصرف در زمان بیماری است، بعلاوه میتوانید به صورت سالاد به همراه آبلیمو و اندکی روغن زیتون به عنوان دسر از آنها استفاده کنید.
بهتر است در زمان ابتلا به بیماری از مواد غذایی که به افزایش قدرت سیستم ایمنی منجر میشوند بیشتر استفاده کنید.
بروکلی
بروکلی منبع بسیار خوبی از انواع مواد مغذی است که میتواند کمک زیادی به درمان آنفولانزا کند. تنها یک واحد از کلم بروکلی در طول روز میتواند به تامین مقدار زیادی ویتامین C و ویتامین E برای کمک به سیستم ایمنی بینجامد. علاوه بر این بروکلی محتوای مقدار زیادی کلسیم و فیبر هم میباشد.
هنگامی که اشتهای شما رو به بهبودی است و تمایل بیشتری به مصرف غذاها دارید مصرف کلم بروکلی را فراموش نکنید، میتوانید از بروکلی در تهیه سوپ هم استفاده کنید و از مزایا و خاصیت های آن بهره ببرید.
کماکان باید مراقب محتوای نمک و سدیم در رژیم غذایی خود باشید.
جو دو سر
در هنگامی که شما بیمار هستید یک لیوان جو دو سر پخته شده و گرم یک غذای مفید برای درمان آنفولانزا و سرماخوردگی است، جو دو سر همانند سایر غلات کامل منبع طبیعی خوبی از ویتامین E است که به افزایش قدرت ایمنی بدن می انجامد.
جو دو سر حاوی پلی فنول ها با خاصیت آنتی اکسیدانی و فیبر های بتا گلوکان به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی هم میباشد.
برای استفاده از همه خواص جو دوسر از انواع کامل آن و تصفیه نشده آن در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
ادویه ها
احتمالا در انتهای بیماری و ابتلا به سرماخوردگی دچار گرفتگی سینوس ها و سینه میشوید، برخی ادویه ها مثل فلفل و ترب کوهی به کاهش این حالت و تنفس بهتر شما کمک میکند، البته باید توجه داشته باشید که مصرف غذاهای تند و پر ادویه در زمانی که گلودرد دارید باید خودداری کنید.
مصرف مایعات در زمان بیماری فراموش نشود
از دست دادن آب بدن در طی آنفولانزا و سرماخوردگی بسیار معمول است و این مسئله به دلیل کاهش اشتهای بیمار و امتناع از خوردن و نوشیدن و از دست دادن آب بدن با عرق کردن و تبخیر به علت بالا رفتن دمای بدن به هنگام مبارزه بدن با ویروس و عوامل خارجی است.
مصرف مایعات در رژیم غذایی نه تنها در عملکرد عمومی بدن نقش بسیار مهم دارد، بلکه در جلوگیری و درمان عفونت هم نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
در بین مایعات مختلف آب بهترین نوشیدنی برای تامین مایعات مورد نیاز بدن است، علاوه بر این آب به عنوان یک سم زدای طبیعی در بدن عمل میکند. اگر شما خیلی تمایلی به نوشیدن آب ندارید و یا ترجیح میدهید از نوشیدنی های طعم دار استفاده کنید میتوانید از نوشیدنی های زیر استفاده کنید:
- آبگوشت
- چای زنجبیل
- دمنوش گیاهی با عسل
- شربت عسل و آبلیموی گرم (به میزان برابر با هم ترکیب کنید)
- آبمیوه طبیعی (از آبیموه های طبیعی که در منزل تهیه میکنید استفاده کنید)
در صورت دهیدره شدن بدن میتوانید از نوشیدنی های ورزشی حاوی الکترولیت که در تهیه آنها شکر کمی به کار رفته استفاده کنید، گرچه در ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزای فصلی اسهال و استفراغ رایج نیست اما در صورتی که دچار این حالت شدید حتما از نوشیدنی های حاوی الکترولیت برای تامین الکترولیت های از دست رفته بدن در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنید.
۴ گروه غذایی که در زمان ابتلا به آنفولانزا نباید مصرف کنید
دانستن چیزهایی که نباید هنگام آنفولانزا و سرماخوردگی مصرف کنید دقیقا به اندازه اینکه چه چیز هایی را باید مصرف کنید مهم است، در ادامه لیستی از غذاها که نباید در هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا مصرف کنید را میخوانیم:
- الکل: این ماده سبب کاهش قدرت ایمنی بدن و از دست رفتن آب بدن میشود.
- نوشیدنی های کافئینه: نوشیدنی های کافئین دار مثل قهوه، چای غلیظ، نوشابه های کولا و ... باعث از دست رفتن هرچه بیشتر آب بدن میشود، بعلاوه بسیاری از این نوشیدنی ها حاوی مقداری شکر هستند که برای بیماران مناسب نیست.
- غذاهایی با بافت خشن: بیسکوییت ها، چیپس ها و غذاهایی که بافت سخت دارند سرفه و گلودرد را تشدید میکنند و نباید در هنگام گلودرد از این مواد استفاده کنید.
- غذاهای فراوری شده: غذاهای فراوری شده نظیر فست فود ها و تنقلات و یا غذاهایی که فراوری زیادی روی آن صورت میگیرد دارای مواد مغذی کمتری هستند، در طی بیماری بدن شما سعی دارد که به ترمیم قسمت های آسیب دیده بدن و بهبود سلامت بدن بپردازد و مساله تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن در دوران بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است.
استفاده از غذاهای مناسب و جلوگیری از دهیدره شدن برای بهبود آنفولانزا و سرماخوردگی بسیار مهم است، معمولا دوره اوج بیماری پس از ۵ روز رو به بهبودی میرود و بدن در مبارزه علیه بیماری پیروز میشود، با این حال در حدود ۲ هفته طول میکشد تا علائم بیماری به طور کامل بهبود پیدا کند.
در صورتی که بیماری شما منجر به عفونت ثانویه دیگری شود ممکن است زمان بهبودی شما کمی بیشتر طول بکشد، در هر حال توجه به این نکته که باید از غذاهای مناسب و مایعات کافی تا زمان بهبودی علائم استفاده کنید بسیار مهم است.